GinRummyBlog.com

Allt om kortspelet alla älskar!

allt om gin rummy
allt om gin rummy

Gin rummy

Gin Rummy är ett kortspel som tillhör Rummy-familjen. Gin rummy är en Rummy-variant för två personer skapades enligt sägen av Elwood T. Baker år 1909.

Gin rummy spelas med en helt vanlig 52-korts kortlek utan jokrar. Spelet går ut på att samla tretal, fyrtal och sekvenser i färg. Men trots att Gin rummy är ganska så enkelt vad gäller reglerna är det dock mycket strategi inblandat i spelet, och i det långa loppet så vinner oftast en bra spelare över en sämre spelare. Sedan kan man inte räkna bort turfaktorn helt.

Spelregler

Gin rummy spelas som sagt med endast två spelare och en 52-korts kortlek utan jokrar. Ess räknas som lägst och har då värdet ett, de numeriska korten har sitt angivna värde och därefter kommer knekt, dam och kung som alla räknas som tio poäng. Dvs. värdeföljden är Ess-2-3-4-5-6-7-8-9-10-Knekt-Dam-Kung.

Allt går ut på att samla så många serier man kan, serier av minst tre kort med antingen samma valör eller i sammanhängande stege av samma färg (hjärter 4, 5 och 6 exempelvis). Gin är när alla kort på hand ingår i serier. Enkelt va?

Man startar spelet med tio kort var på hand, resten av korten placeras med baksidan uppåt i en hög på bordet. Därefter så vänds det första kortet upp och läggs bredvid högen.

Sedan börjar man med att spelaren som inte delade ut korten ges möjlighet att ta det uppvända kortet och påbörja spelet. Om han då inte vill ha just det uppvända kortet ges delaren istället möjlighet att ta det. Om ingen av spelarna tar kortet börjar spelet med att spelaren som inte delade ut korten tar det översta kortet från högen och på så vis startar man den första omgången.

Spelet fortsätter tills högen av resterande kort tar slut eller tills någon av spelarna avslutar sin omgång genom att knacka vilket görs genom att lägga ned sitt kort med baksidan upp istället för framsidan som vanligt. För att knacka får ”skrotet” dvs. de kort som ej ingår i serier inte uppgå till mer än tio poäng.

Vid en avslutad omgång så räknar man ihop alla poäng som inte ingår i serier. Vinnare är den spelare som har lägst antal poäng skrot korten som då vinner poängskillnaden. I samband med knackning utgår även en bonus på 25 poäng om den som knackade har Gin dvs. att alla kort på handen ingår i serier. Skulle motspelaren till den som knackade har samma eller lägre poäng skrot är det istället denna spelare som vinner spelomgången och dessutom ges en bonus på 20 eller, i en del spelarkretsar, 25 poäng. Inte så svårt som det låter.

Vinnare är den spelare som först för 100 poäng. Sök nu upp en vän och dra igång ett lir.

Kommentarer inaktiverade.